Olja Ristić


Vakcine

Vakcinacija

Odmah da se ogradim od paranoje, nisam roditelj bebe koju čeka vakcinacija. Nisam ni lošeg imuniteta a trenutno ne vlada neka pandemija, dakle nemam ni fobiju od vakcina protiv gripa. Ali svakako sada kada je donet zakon o uvećanju novčanog iznosa kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu to znači da je problem došao do tačke PRINUDE.

Kako smo došli do obavezujućeg vakcinisanja ne znam, jer među zemljama EU ima država koje mogu da biraju da li će vakcinisati svoju decu ili ne. Oni mahom govore da imaju izbor, a da su kampanje farmaceutskih kuća jako agresivne i obimne, pa je veliki broj vakcinisane dece. Njihova strana priče je da je to ipak neka vrsta agonije za njih, kao roditelje, jer je njima prepušteno odlučivanje, a to se nekad pretvori u pravu agoniju jer nisu roditelji lekari, većina nije,  ni stručnjaci da bi imali sigurnost u svoj izbor. Tako da ni ta opcija nije laka ni dobra za roditelje. Kada imamo u vidu da se na internetu može zateći pravi rat između zagovornika ZA i PROTIV vakcinacije, roditelji ili svi mi ako je u pitanju vakcina protiv gripa smo u sred tog prepucavanja.

Kada vakcinacija nije obavezujuća niko nam ne olakšava odluku.

Kada je vakcinacija obavezna niko nam ne umanjuje strahovanje. Dužni smo da primimo vakcinu i da čekamo… šta će se desiti.

Izgubljeno je POVERENJE.

Zabeleženi su brojni slučajevi (neću deliti ovde linkove, pun ih je internet) i zvanična medicina ih je priznala, kontraindikacija vakcina. Zabeležena je isto kao i za brojne lekove. Pa svaki lek ima spisak kontraindikacija na dve strane. Više prostora zauzimaju kontraindikacije od informacija šta leči određeni lek, u uputstvu. Pa ipak ga popijemo. Lekar nam odobri  uzimanje leka na osnovu našeg zdravstvenog stanja, uz proveru. Na osnovu svog znanja on nam propisuje neki lek. Njegova procena je odlučujuća, a može biti pogrešna i ispravna. Dakle pored poverenja potreban je i pravilan lanac ODGOVORNOSTI. Ta stavka jako utiče da pazimo šta radimo, bilo šta da radimo. Ako možemo da snosimo konsekvence trudimo se da što više znamo, da pažljivo i detaljno radimo.

Verujemo li da su vakcine u 21. veku dovoljno istestirane?

Jeste, istina je da je moja generacija  primila samo dve  vakcine a onda su došli da se nasmejemo malo novi  “valenti” –  trovalentne, petovalentne vakcine i slično… što na primer roditeljima ništa kao naziv ne znači. Znamo kao roditelji o lekovima i vakcinama koliko i bebe koje ih primaju. Ali zato su tu lekari. Oni sve moraju da znaju. Ali zbog oboljenja koja je izazvala u nekim slučajevima roditelji su izgubili poverenje. Jedan deo populacije. Zbog nesavesnog nepriznavanja ili prikrivanja da inicijacija oboljenja jeste vakcina u pojedinim slučajevima – izgubljeno je poverenje. U nauci je to normalno. Čovečanstvo se  mora naučiti da postoje kontraindikacije. Moraju postojati farmaceutske kuće koje umeju da se nosi sa tim i da uprkos tome edukuju stanovništvo. Moraju povratiti svoj autoritet. Nazvani su farmakomafijom. Znači uništen im je AUTORITET. Imaju moć, lovu ali nemaju autoritet.

U maju prošle godine je u Srbiji bio protest roditelja koji je nosio parolu  “Nismo protiv vakcina samo želimo da budu sigurne”.

Parola je vapaj za povratak poverenja u lekare, nauku, farmaciju, zar ne!?

Obično kada neko u strahu ne želi da vakciniše svoje dete protivargument koji najčešće dobije je da je ograničen, da nije uzrastao na dovoljan civilizacijski nivo i slične salve uvreda. Tako mi tešimo ljude kad se plaše! A plaše se kao zato što su ograničeni. Što sumnjaju. Što slepo ne veruju.

Sumnja, da se razumemo, jeste odlika inteligentnih ljudi a slepo verovanje odlika ovaca.  Može i obrnuto! Dakle svako ima pravo da sumnja a da nije glup. Ima pravo da veruje a da nije ovca!

Bitno je da su smisleni razlozi ili iskustva zbog čega sumnjaju ili zbog čega veruju.

Tako da ja ljude ne bih delila, njihova reakcija i jedna i druga za mene je posve očekivana.

Kad se u društvu izgubi vera u nauku, a pogotovu kad donosiš mere da pola planete može i ne mora, pola mora, Srbi plaćaju i visoke kazne onda moraš  i da vratiš  to poverenje. Moraš da napraviš kampanju koja matematički ogoli sastav te vakcine, njena dejstva, stručnjaci iz svih uvaženih kuća do detalja se sučele sa neistomišljenicima i pobiju im sve njihove šarlatanske argumente. Uložiš novac u te kampanje. Uložiš istinu. Ako imaš argumente da si u pravu nije problem sve razgrnuti.

Da li smo imali kampanju? Ne.

Da li smo pokušali da prikažemo pa makar od atoma do atoma sastav tih vakcina, kako šta deluje, koliko zaista ima štetnih efekata. Jesmo li rekli istinu i sa njom se nosili. Svaki lek ima i negativne posledice da se razumemo. Zašto se onda plašiti izneti to i za vakcine. Burno. Javno. Ali na stručan način. Vratiti poverenje na civilizovan način. Edukacijom. Ali ne ovim flajerima po Domovima zdravlja. Štancovanim.

Ozbiljnim radovima. Istraživačkim tekstovima. Tribinama. Uz pomoć brojnih stručnjaka koji svojim autoritetom umeju da stanu iza toga. Kao u kampanji protiv pušenja u koju je uloženo mnogo, mnogo više.

PRINUDA je zaostao način. Kažnjavanje je mera prethodnih vekova.

Zakazala je struka jer nije uspela da edukuje. Nije imala vremena ili šta god. Potcenila je stanovništvo. Nije zaslužilo da mu sto puta ponoviš ako treba samo jasnije nego do sad jer do sada sve je maglovito, uz pojavu nadrilekara potpuna kupusara.

Hm, pa da je jedna majka na planeti koja drhti nad svojim detetom dužan si da joj kao lekar, farmaceutska kuća daš ono što je najbolje za njeno dete!
Ćutanje struke je na neki način čudno. Čućete da na terenu neki lekari govore jedno a javno drugo. Ima i toga. Ali ne zato što su plaćeni. Zaista više ni sami ne znaju. Kako bi onda roditelj znao, bio siguran.

Uglavnom oni koji su imali loše iskustvo sa vakcinama, ili nekim lekovima više neće poverovati šta god da im kažeš.

Ipak pritisak roditelja da kvalitet vakcina bude proveren, da vakcine budu sigurne, iako nisam majka izuzetno poštujem. I zato mi je jako žao što smo zemlja u kojoj se kažnjava. U kojoj nas mrzi ili nam se ne daje novaca da ubedimo te ljude da je sve pod kontrolom. Da im na licu mesta pokažemo da nemaju čega da se plaše. Što ih tretiramo kao ograničene. A nisu. Samo čitaju vesti u medijima koje vrte veliku lovu. Čitaju da gubimo Torlak. Da neke farmaceutske kuće traže od Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja Srbije, pravno izuzeće od mogućih tužbi, ukoliko vakcine prouzrokuju štetu na ljudima. Da, sve se to moglo čitati u našim medijima godinama unazad. Nisu samo nadrilekari i šarlatanstvo problem.

Pa da damo odgovor vredan inteligentnog bića i problem će biti rešen? Verujem da će lekari tražiti da se ukine kažnjavanje, da će se vratiti mogućnost izbora jer su oni sposobni da edukuju, dokažu korisnost, umire sumnje i neopravdan strah.

Primila sam samo dve vakcine, jedna je zbog čuvene Variole Vere, te opasne žene mog detinjstva 🙂 , možda zato verujem da će lekari spasiti sve zabrinute roditelje i njihovu decu.

 

photo:

chinabuye.com

preneto na portalu  niskevesti.rs

preneto na portalu dnevno.rs

 

Komentari na: "Vakcinacija je rezultat poverenja i autoriteta" (15)

 1. Nisam skoro pročitala tekst na ovako ozbiljnu, škakljivu temu koja je podelila javnost na dva kategorična pola za Za i za Protiv, koji je ovako celovit, jasan i koji pokriva svaki segment teme. Potpisujem ga.
  Ne znam kuda ide ovaj svet, ali mi se čini da farmaceutska mafija umnogome doprinosi argumentima onih koji su protiv. I valjda od nje treba krenuti.

 2. Bravo za tekst.

 3. Odličan tekst.
  U vreme kad su moja deca bila mala, to pitanje se nije postavljalo.
  Verovali smo.
  Sada, nisam pametna.
  Što je najgore, za mene lično, to je što ti roditelji dolaze kod mene da im „odrežem“, podrazumeva se minimum. Spremni su oni na to, ali ta luda obaveza ne prestaje time što će platiti kaznu!

 4. Vanja reče:

  Ja sam majka deteta koje uskoro treba da bude vakcinisano i iskreno se slazem da je struka jako nepoverljiva, i to zbog licnog iskustva. Ne verujem bas ni onome sto procitam u stampi ali mi sve vise deluje da ova protivna strana ima pravo zato sto se buni. Svi smo mi na neki nacin za lekare postali samo statistika, nazalost…

  • Izgleda da apeli završavaju na internet tekstovima, i sama sam iznenađenja kolko se ništa ipak nije preduzelo da se ta kontrola vakcina kao i procedura nabavke transparentnije predstavi građanima. Da, i na kraju se sve završava na savetima jedan roditelj drugom u smislu doktor mi je rekao da odložim vakcinaciju dok dete ne progovori i ne prohoda tada je mnogo manji rizik i to je sve. I sama sam iznenađena da se ništa javno nije odgovorilo, promenilo, samo su ostala prepucavanja i prebacuje se u marketinško ponavljanje da su to teorije zavere i nikom ništa. Da se skrene pažnja sa pravog problema. A briga roditelja izgleda nije važna. Tužno

 5. Nevena reče:

  Naravno kao gradjanin zemlje koja se glasno i jasno deklarise kao zemlja treceg sveta u meni budi crv sumnje u sve sto nam dolazi od spolja. Sta za njih znaci zemlja poput nase, narod koji tu zivi je za njih samo jedan veliki dobar eksperiment. Mislim da smo do sada dovoljno proziveli da ne vidimo istinu i sta rade te velike svetske sile zemljama poput nase i to iskustvo mi niko ne moze ponistiti izjavom ma to su oni zagovaraoci teorija zavera.
  Vakcine koje ulaze u ovu zemlju su nedovoljno testirane, i ozbiljno sumnjam da su to isto one vakcine koje koriste evropske zemlje.

 6. Vrlo sadrzajan tekst! Ako vakcinacija na engleskom znaci kravljizacija ,kakve to veze ima sa zdravljem? Ko se maca lati od maca I umire! Roditelji I deca se borbom za pravi izbora imunizuju od nasilne imunizacije! To je borba sa izvesnim krajem gde bitku naravno gubi petoglaventna sa ogavnim imenom Pentaxin!! Na zalost tablets je sveta krava zapadnjacke medicine kojoj je najveci uspeh da su svi bolesni a najvise farmaceuti pa zakonodavci! Vrac na ruskom znaci lekar koji leci I dusu I telo a ovi zapadnjacki vracevi nas svojim postupcima rastavljaju dusu od tela kravljzacijom gde su ljudi zaista postali goveda !

 7. „Čućete da na terenu neki lekari govore jedno a javno drugo. Ima i toga. … Zaista više ni sami ne znaju.“
  Da, često se to može čuti.
  Nameću se dva pitanja:
  1. Kakav je to lekar i čovek ako javno govori jedno a šapuće nešto drugo?
  Dok sam radio znao sam da je neki propis iz moje struke takav i sprovodio ga, ali JAVNO sam govorio da se ne slažem.
  2. Kako je moguće da ni sami ne znaju? Šta onda uopšte znaju? Da kupe diplomu?

  „Uglavnom oni koji su imali loše iskustvo sa vakcinama, ili nekim lekovima više neće poverovati šta god da im kažeš.“
  Šta znači imati loše iskustvo sa vakcinama? Da li svaka loša pojava u vreme vakcinisanja može da se pripiše vakcinama?

  Struka jeste POLITIČKI zakazala, kao i u svemu ostalom što se zbiva u ovoj državi.
  Kada su se javili prvi antivakcinaši trebalo im je odmah odgovoriti. Odgovorni su ćutali a sada, kada je zabluda uzela maha, teško je izaći s njom na kraj.

 8. Vidi ti Olju! Popiz’ela, pa pravo u centar! Odlično si sve sagledala… Bravo!

  • Ovo je stari tekst. A na žalost neko mene ubeđuje u ovo ili ono i zna umesto mene šta ja mislim na neku temu. U mozak ulaze ljudi i znaju sve više bolje od nas samih šta mi ustvari mislimo. Potpuno se ne informišu o sagovorniku ali su zato o svemu drugom informisani i pucaju od znanja iz svih oblasti. Pojavili se nadljudi :-). Svoj stav iznesem i ne urličem na druge jer nisam besna iako nisam vakcinisana protiv besnila 🙂 Mislim da bi definitivno za ljude dobrodošla jedna takva vakcina. Pandemija agresivnosti vlada.

 9. Kontrola epidemije zaraznih bolesti je pitanje od javnog značaja i javne bezbednosti što znači da država ima pravo da svojim građanima nametne zakone o obavezi vakcinacije. Oko ovoga ne može da bude nikakve diskusije niti izbora niti slobodne volje ili samostalnog odlučivanja. Da ponovimo pačićima koji nisu ništa naučili – vakcinacija je koliko obavezna, toliko i neophodna. Deca se vakcinišu protiv bolesti od kojih se do u nedavnu prošlost umiralo.

  • Bez vređanja molim niko nije pače niti si ti patka 🙂 Efekat nije postignut to je fakat naplatom tako da i to više nema šta da se raspravlja. Strategija mora da se napravi ali ne na blogovima i na FB nego gde joj je i mesto. Ova do sada očigledno nije urodila plodom. Ozbiljan problem nije za raspravljanje međ običnim svetom.

 10. Shonery reče:

  Odlično si ovo napisala, razumevajući obe strane…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oblak oznaka

Živi trenutak

"Čovjek nije istkao tkanje života, on je samo nit u njemu. Što god čini tkanju, čini sam sebi." Poglavica Seattle

Dunjalučar

Magazin za filozofiju, kulturu i umjetnost

Majina igra

"Follow the rainbow over the stream, follow the fellow who follows a dream, follow the yellow brick road" :)

UMESTO ĆUTANJA

LIČNI BLOG

Sačuvaj trenutak

Jovanka Uljarević Pajkić

Jelena Zagorac nešto drugačije, Jelena Zagorac Something Different(ly)

Ovde nalaze svoje mesto razni sadržaji inspirisani knjigama i decom. Different content inspired by books and children find their place here.

Sanjin kutak :)

Poezija i još nešto

Imam da kažem

Šta sam ja videla putujući.

LORELAJ

Pišem jer volim da otkrivam, razumem, osećam, proživljavam, doživljavam, opisujem, razgovaram, delim i učim. Pišem - jer to volim.

procvaiznadizvora

S. P. Lončar

Клуб љубитеља језика

кутак за граматички тренутак

Dobro došli

Motivacija, priče i misli

O Duhu i njegovim Moćima

ex. O Umu i njegovim Igrama... Umjetnosti, Religiji, Filozofiji, Znanosti... i Književnosti!

Sopstveni portparol (do 2020)

Za pravilnu i zdravu duhovnu, duševnu i telesnu ishranu

%d bloggers like this: