Olja Ristić


ATATA

Neke je stvari nemoguće opisati. Ne ukratko sigurno. Možda ni tomovi romana ne bi bili dovoljni.

Jedan je takav jedini moj tata.

Običan tata. Tata mata. Posedeo sa dvadeset pet a igra fudbal sa mladima od dvadeset godina u svojih sedamdeset pet. To je onaj tata koji mi u studentskim danima, kad ustanete u jedanaest pre podne, kaže „Joj što si cmoljava sva tako“,  i skuva kafu, ili kad se prvi put napijem u životu od dve čaše viskija  i zakukam donosi sok od paradajza i slaninicu i hrani me ko bebu, sa rečima „proći će, nije strašno, znam kako je meni bilo“. Više smo porodica koja se bavila sportom i živela na sokovima i mineralnoj vodi pa alkohol je na mene delovao sramotno. Posle sam na žurkama stekla malo kondicije ali nikad kao neki. Tata je kapirao to.

Na vreme, u nekim mojim godinama napravili su mi zasebnu sobu da mogu da slušam muziku koju želim, čitam, pričam sama sa sobom. Uvek je znao kad držim vrata te sobe otvorena i zašto, (mama malo omašivala), a kad nikako ne želim da mi ulaze. Ne znam kako, on je znao. Možda smo slični.

Tata je taj kome brige nisu mogle ništa. Vlasnik svog života, kako je odavno govorio to je sad već moderna fraza, on je tako i živeo. Dok smo mi zdrave, mama i ja, sve ostalo je zanimljiva borba u kojoj on ume da uživa. Da sam samo delom kao on, ma jesam ali da sam više kao on…

To je onaj koga u kraju sreću mladi sa rečenicom „Čika Vojo ja kad vas sretnem znam da će mi ovo biti super dan“!

– Čika Vojo samo da Vas zagrlim, tako ste opičeni!

– Voja je naš poglavica, plemena ludaka, kaže moja sestra od strica

Tata nas zasmejava do suza. Sa njim se prvo iscerekaš a onda pričaš ostalo. U njemu je dete dominantno. I to dete nam se brine nad mamom, nekad je i naivno, ali uvek je mudrije od svih nas koji smo oko njega odrasli. To dete me je štitilo, kao niko, i ojača me svaki put. Kako? Vedrinom, spadalo dete, ništa ne leči bolje od ajd stisni zube završi to koliko stigneš, pa da se zezamo.

Tata je upravo uvek živeo – idemo dalje.

Bio je strpljenje. Umeo da odćuti. Da konstatuje kratko. Ako ga izigraš jedno hiljadu puta e tek onda se pričuvaj te oluje iz njega.

Prvo nije dozvoljavao da imamo mačku u stanu a na kraju je odlepio za jednom koju je mama donela pa za drugom, pa sada je postao od hemičara veterinar i unazad petnaest godina ja ne znam šta bi lutalice i ostali psi koje je on udomio, lečio, prosledio azilima. Mnoge je otplakao kada su odlazili jer kratko žive naši drugari psi. Tata je plakao, za majkom, za ocem, za bratom, za prijateljima, za mamom kad je padala u kome, od sreće kada se oporavljena mama vrati. Plakao i neizmerno nas zasmejavao sve ostalo vreme.

U njemu je jačina dobrote, one duboke koja ne pamti neuzvraćenost.

Odoh da ga zvrcnem telefonom pre posla da jača uđem u ovaj dan.

 

*

Četvrti dan izazova pokrenut na ritamdana.com

 

Advertisements

Komentari na: "Dobrota ne pamti neuzvraćenost" (16)

 1. i moj je bio divan, ali je kratko trajalo. 😦

 2. Šta da ti kažem. Ćutim i divim se.

 3. To je čovek. A ti si jedna srećna ćerka :).

 4. Jasna19 reče:

  Zavidim. I nije mi neprijatno da to napišem. Mog tatu ne pamtim, tragično je nestao, kao da ga je neko ukrao, kada sam bila toliko mala, da ga nisam zapamtila. Tu prazninu u svom životu popunjavam pričama srećnika koji imaju, ili su imali očeve pored sebe, uz sebe, ispred sebe, da im utiru prtinu kroz sve životne nedaće.
  Zavidim i šta sad ja tu mogu?
  Budi srećna sa takvim osećanjem koje nosiš u sebi, draga. ❤

  • Da, mnogo puta čujem i vidim drugačije okolnosti i sama imam prijatelje sa drugačijim očevima ili bez očeva. Svakom ipak nešto nedostaje ali sve ono što nas jača svako verujem čuva i uči i treba da opiše makar ukratko. Ja sam samo na blic u okviru ove igre htela da naglasim da zaista kako kažete ne znam u kakvu bih osobu izrasla da ovaj oslonac nemam kao i primer. Naravno ima još mnogo toga…Žao mi je za vašeg oca posebno što je tragično nestao uh

 5. Drago mi je što si ovo napisala.
  Ovakve priče su mnogo češće u životu nego u literaturi.

 6. Rada72 reče:

  I ja sam bila blliska, jako bliska sa mojim tatom. Bio je emotivniji od mame. Nikada u životu nije opsovao, grdio je mamu što psuje..Živeo je za nas tri..11 jula je bilo 23 godine kako je zauvek zaspao…
  Olja, čuvaj tvog tatu, uživaj u svakom trenutku sa njim…Ne poznajem ga, ali iz tvog pisanja vidim da je sjajan ćovek.

 7. Divno! ❤

 8. Divno ❤ Daj mu da pročita tekst, rastopit će se od ljubavi i sreće. Ne mogu nažalost reći da moj tata ima i jednu sličnost sa tvojim, ali je lijepo čuti da može biti i drugačije.

 9. Olja, kako je i Mirna napisala u komentaru iznad – daj tati da pročita, sigurno će ga raznežiti. A i treba da zna koliko ti znači 🙂 Inače, divan, emotivan tekst ❤

 10. O, Olja. Žao mi je, a mom ocu još više, što nikad nismo uspeli, zbog njegovog straha od ljubavi, uspeli da ostvarimo tako dubok odnos. Ovakve priče su pravi blagoslov. Mi tek sada gradimo priču… koliko god ne vremena ostalo…

 11. Sandra reče:

  Pozdrav super ćalcu! Obožavam te ljude. To su ustvari primeri kakvi svi mi treba da budemo i kakva sećanja da ostavljamo za sobom. To je slika ispravnog sveta.

 12. Grli ga često Olja. I govori mu da ga voliš. Znaš da to zna., pa ipak, govori mu. Ja nisam stigla mom da kažem. Zato sad mami ovako matora sedim u krilu i mazim je kao malo dete. Dođe vreme kad roditelj postaneš svom roditelju, zato grabi, budi dete što duže.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

Dobrodošli...

Blog by Aleksandar Simić

Veverica books

We lose ourselves in books, we find ourselves there too.

Neki drugačiji svijet

Majina bombonjera

queenofmirrorsbooks

I write honest reviewes of books I read ❤️

Životna sredina by Nataša

Sve o životnoj sredini, izvorima zagađenja, otpadnim materijalima, reciklaži i još mnogo toga.

IGNIST.rs

Pisane reči traju duže od izgovorenih.

Italijanski online

Besplatni sajtovi za učenje italijanskog jezika

All about my shelf

~blog posvećen knjigama~

prerazmisljavanje.wordpress.com/

blog za knjigoložnike

BOKITZA

LIFE STUFF • FITNESS • HEALTH • BEAUTY • TRAVEL

Matrix World

U potrazi za Znanjem i Istinom

%d bloggers like this: