Olja Ristić


Srce i kaktus

Istraživanja pokazuju da više od 50% zdrave dece ima šum na srcu  i to nazivaju funkcionalnim ili fiziološkim šumom. To me nekad uteši, sa tim se znači nosimo i živimo, našli smo način. Nekada mi se čini da ne postoji čovek bez srčane mane koji hoda ovom planetom. Srce reaguje na sve, na svaku, najsuptilniju promenu spoljašneg sveta kao i na najtananije promene unutar nas. Nekada kažem: moja najveća srčana mana je moja podsvest!

Samo što mi ni ne znamo koji se sve ratovi zvezda u tom našem srcu vode!

Kada mi je poginula najbolja prijateljica, imale smo 21 godinu steglo mi se, do tada, srce zdrave mlade devojke, sportiste, one koja drži rekord na 500 metara u svojoj osnovnoj školi koji još niko nije oborio. Jednostavno prvo mi je bilo tesno u celom telu a onda se bol sakupio u grudima, levoj ruci i osetila sam blago gušenje. To je bio prvi dan. Ništa nije moglo vratiti moju drugaricu, naše dane i noći prepune ludiranja, skitanja i smeha. Problem je bio što ja nisam poverovala da smrt postoji za tako vedre, energične ljude. Problem je bio i što ni jednu suzu nisam mogla da pustim. Jedna jedina suza bi značila da je ONA stvarno otišla.

Zato je srce polako rešilo da mi pokloni znak. Krenulo je da me steže toliko da više nisam mogla da se uspravim, i trajalo je pet dana, pa još nedelju dana. Ja sam uzdisala, sve kraće udisala vazduh i na kraju se onesvestila. Našla sam se kod lekara. Probudila sam se kod  maminog interniste koji je jedan od najpouzdanijih lekara u dijagnosticiranju koga sam upoznala. Sluša on mene, gleda me, pregledava žlezde, ispituje šta mi se dešava. I po prvi put čujem da on kaže da mora da se konsultuje sa doktorkom koja je iskusan kardiolog. Kaže, liči mu da imam šum na srcu ali on prosto ne veruje. Pregledavao me je godinama, bila sam dobra, srce je kucalo ono najsladje tika taka, kaže. Sećam se toga, kao da se sada dešava. Dolazi kardiolog, sluša me, par puta ponavlja postupak, i zaključuje da sam previše mršava i da mi se to ustvari čuju pluća, tj, šištanje jer sam pušač. I počinje paljba na mene pa zar sportista da se navuče na cigarete! Mož’te misliti ja među četiri zida, pušač usamljeni, među ljutim belim mantilima! Znala sam, podsvesno, oni samo brinu  za mene…

I sećam se, rekla sam mom divnom doktoru možda je taj šum koji on čuje i niko više, jer me voli , a ja isti taj šum osećam,  zapravo, onaj zaključani bol kada neke stvari u životu ne želiš da prihvatiš. Taj šum je značio : ne želim ni ja da živim tek tako, bez bola, bez kazne a moje drugarice nema. Ta srčana mana nosila je ime moje najbolje drugarice.

Moj život se menja a to nikad nije bezbolno. To je bio onaj prvi trenutak kada me je iz detinjastog sna probudila  tek prva teška životna lekcija. Nije sve kako ja hoću! Nije sve pravedno! Da, puno puta ću se osećati ovako bespomoćno i taj bes što sam nemoćna šumeće i boleće me u grudima. Ali rešila sam da se borim. Šetnjama, laganim kako mi je doktor rekao. Duge, svakodnevne, lagane šetnje. Kiseonik, ptice, psi lutalice, šuma i ja. To su bila jutra i večeri razmišljanja, prihvatanja, neodustajanja. Šetnje sazrevanja.

Taj isti šum i ja sretali smo se mnogo puta od tada. Dogovarali smo se hoćemo li napred ili nazad.

Nekad smo spavali, da zaboravimo, nekad smo urlali da nebo čuje šta ja imam da mu kažem, nekad smo šetali i pričali sa pticama. Uvek smo učili. Na teži način. Mada lakog načina nema ako hoćeš da učiš, govorili su mi…ako hoćeš da voliš…

Srce kuca za nas kao časovnik jedne druge dimenzije vremena. Ne moramo ga uvek razumeti, ali živimo samo ako mu verujemo.

Foto:Found on crochetrising.com

Advertisements

Komentari na: "Kako srce bolje kuca uz srčane mane" (11)

 1. Sjajan tekst i izuzetno koristan. Ovo su situacije u kojima se svako u životu nađe, a dobro je da barem ima ideju šta ga je snašlo i kako da razume poruke srca.

 2. oljaka reče:

  Znači, srce zna da „šumi“ kad nas mnogo boli??? Mislim da je ovo velika istina. Super tekst 🙂

 3. […] Prvo što vam želim reći – niste ni prvi ni poslednji kojima se ovako šta dešava. Mnogi od nas su prošli tom stazom i znamo da se može desiti da ponovo na nju zakoračimo, ali znamo i kako se iz svega toga isplivava. Znam da nije lako i da, ako i čitate ovaj tekst, mislite – ma da, lako je njoj da piše… ili čak ne mislite ništa. Jedan, malo stariji tekst Olje Ristić Neuroza i depresija sasvim dobro opisuje i simtome i koja to vrata treba otvoriti. Okidači su mnogobrojni, ali najčešće se iza svega kriju egzistencijalni strahovi, strah od samoće, strah od smrti. Još jedan Oljin tekst, svež, današnji,  dobra je  ilustracija kako, kad nas stvari odjednom pogode,  ponekad i zavedu na pogrešan put – a to znaju svi koji su se suočili sa bilo kojim oblikom anksioznosti, iznenadnog suočavanja sa smrću – a smrt nije uvek samo smrt – za nekog je mala smrt gubitak posla, razvod, odlazak u penziju – pa krene krug odlazaka lekarima raznih struka  koji na svoj način pokušavaju da vam pomognu, ne prepoznajući često uzrok već samo tretirajući posledicu. Divna stvar su lekari koji nas godinama, pa i decenijama leče te umeju da u nekom fizičkom simptomu prepoznaju dublje uzroke – kako napisa i Olja – kako srce bolje kuca uz srčane mane. […]

 4. Ooooo…. Moje toliko šumi da već 15 godina pijem lekove …

 5. Neće ovaj svet kako mi zamislimo, kako mi hoćemo i onda srce (za)šumi! Predivan tekst! Koliko dubokog samouvida i samopoznanja u njemu!

 6. Ostavlja dubok utisak. Razmišljam, pa se prisećam, imam gušenja, a to su mi rekli je spazam dušnika na nervnoj bazi. A srce lupa. Ceo život učimo da se nosimo sa ovakvim tužnim i tragičnim događajima, nikada nećemo naučiti, samo ćemo biti, možda malo bolji u tome.

 7. Posle ovakvog teksta mi ostane samo da se zapitam da li je „ova srčana mana“ doista mana? 🙂

 8. Moja najveća srčana mana… moja svest! 🙂

  Odličan ti je tekst!

 9. […] Kako srce bolje kuca uz srčane mane […]

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

World according to Schatzi

Embrace the glorious mess that you are

Sarajevo, love, sex and hills

Pričam ti o Sarajevu, jednoj mahali, i jednoj ljubavi

ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ

"...Твоје ће те речи искупити и твоје речи ће те осудити"

Deni putuje

Staze nastaju hodanjem.

Kratke, zamalo ozbiljne priče

Kratke priče svuda oko nas

Media Blog

Mišljenja i stavovi o raznim temama

#bloggiranje by Martina Raos

Unofficial: Lost in Translation

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

radiologyopinion

News about radiology and advice for patients. Second opinion on radiology examinations

Nerazumni hejt debelog čoveka

Nerazumni hejt po svemu što volite i što vam je srcu drago. Ponekad i po nečemu što nije.

Dario Džamonja

"Dario Džamonja u samo nekoliko riječi pogodi atmosferu, on vlada emocijama svojih čitatelja, njegove kratke priče od tri do najviše desetak novinskih kartica imaju savršenu dramaturgiju, s efektnim, sjajno izvedenim obratima."

knjiskimoljacc

#coowrittersofmagic

%d bloggers like this: