Olja Ristić

Facebook bonton


Osvrt na Facebook bonton

Nedoumica: Oglašavanje kad i gde? Gde je granica da ne preteramo, da ne postanemo napadni i dosadni?

#blog #bonton #PR #marketing

Društvene mreže i reklame koje ne plaćamo

Koliko nam je dozvoljeno?  Merimo li efekte i kontraefekte?

Ono o čemu govorim su reklame koje se plasiraju ne u odeljku za reklame, već se šire društvenim mrežama, plasiraju po grupama, stranicama koje za to nisu predviđene. Govorim o samopromociji, promociji svog proizvoda, sa otvorenom namerom da se ponudi nešto na mestu koje nije predviđeno za to. Ima li to smisla, iritira li  i da li je uopšte korisno?

Razlika između marketinga i PR

Paralela se može povući upravo u ovom polju. Ukratko, razlika između ove dve srodne ali i različite delatnosti je u tome što marketing direktno prodaje i nudi proizvod, dok PR ima ulogu da gradi imidž i reputaciju pojedinca, brenda, korporacije. O tome postoje brojni tekstovi na internetu za sve one koji nisu poslovno vezani za to i mogu vrlo lako to naučiti. Jedan od linkova:  http://organvlasti.com/zena-danas/posao/razlike-izmedju-marketinga-i-pr-a/

Ne volim da budem opširna pa ću tu razliku prikazati slikama, sa svojim komentarima i tumačenjem, koje vrlo jasno i duhovito prikazuju tu razliku, preuzetih sa linka: http://www.klix.ba/biznis/razlika-izmedju-marketinga-pr-a-oglasavanja-i-brendinga/070528142#2

1

Slika 1

Prednost : Samouveren neki tip!

Mana: Navalentan, sumnjiv neki tip!

PR blog

Slika 2

Prednost: Više verujemo kad čujemo od drugih ili od osoba koje smatramo objektivnim

Mana: Postotak poverenja nikad nije stoprocentan

3

Slika 3

Mane: Agresivno, agresivno, agresivno

Prednost: Možda kod nekog i upali?

4

Slika 4

Prednost: Ubedili smo ciljnu grupu

Mana: Strasna veza je na pomolu, nadam se da nije moj muž u pitanju!

Fejsbuk bonton

Smatram važnim da se osvrnem na ovu temu upravo zbog kulture ponašanja na društvenim mrežama. Izuzetno cenim pokušaje svih nas da u teškim vremenima razvijamo svoje zanate, blogove, biznise i da nam FB prijatelji i grupe u tome pomognu. Međutim, to zahteva odnos međusobnog poštovanja kao i u svakom poslu, kao u svakom prijateljstvu. POŠTOVANJE je načelo. Imamo svoje stranice i stranice za reklamiranje i to je u redu, puštamo svoje sličice s merom, ne 1000 puta dnevno, i to je sve ok.

Ali ne možemo bombardovati  direktnim reklamama grupe koje nisu predviđene za reklamiranje jer time ne poštujemo interesovanja i osećanja zajednice okupljene oko nje.

Mislimo samo na sebe i ne tiču nas se drugi. Gušimo, zatrpavamo sobom i svojim proizvodom bliske ljude kojima smo bili do juče jako dragi. Počinju da nas izbegavaju. Zašto? Prekršili smo Fejsbuk bonton!

PR je teži posao od oglašavanja

Zašto je PR teži posao od oglašavanja? Zato što zahteva ogromna ulaganja u komunikaciju, u kvalitetne odnose sa FB prijateljima, u izgradnju sopstvenog imidža koje se uvek najviše bazira na POVERENJU! Čak iako niste PR stručnjak, kada već ulažete energiju da bez novca proširite posao na društvenim mrežama, e tek tu vam je potrebno zasukati rukave!

Najlakše je pustiti reklamu.

Nasuprot tome – postati prijatelj sa svojim korisnicima, redovno održavati komunikaciju sa njima, interesovati se za njihove potrebe, njihovo stvaralaštvo, oduzima mnogo vremena i ULAGANJE SEBE I U DRUGE!

Ali vredi! Sve to može pokazati da radite na sebi kao i na svom imidžu OSOBE KOJOJ SE VERUJE, a samim tim će i vaš proizvod postati vredniji. Morate ceniti svoje korisnike da bi trajali i da bi na duže staze vaš brend pravio uspon. Internet ima izoštreno oko javnosti, brzo “provali”  nametljive, agresivne, nezainteresovane za bilo šta sem za “lovu” i slično. Nemojte nasesti na taj štos da je net ogroman. Ma i to je “selo malo”. Kontraefekti su sve češći a mnogi ljudi su se požalili da su morali da “otkače” neke svoje prijatelje ili su se opet ovi na njih ljutili jer ne kupuju njihovu robu ili ih ne reklamiraju dovoljno. Nema zaista potrebe da se tako nešto dešava.

Granica koja se ne sme preći

Jednostavno, ko ne želi da se nađe u grupi  otkačenih “smarača” prijatelja, šta da kažem nego da ulože još, još, još, mnogo više energije. Ništa ne sme ugroziti našu reputaciju ali ni mir naših korisnika ili FB prijatelja koji su nam dali poverenje. Granica koja se ne sme preći je kao i uvek, omiljena fraza “granica dobrog ukusa”. Srećno nam u network gužvi! Ovo je samo jedna od sirena u sred network raskrsnice koju sam pritisla kad je došlo do zakrčenja na kružnom toku! Oprostite mi na tome.

objavljeno na blogu

http://negoslava.blogspot.com/2015/04/olja-ristic-fejsbuk-bonton-ili-zasto.html

dalje objavljeno i na http://niskevesti.rs/index.php/moja-prica-1/item/2805-olja-ristic-fejsbuk-bonton-ili-zasto-nas-izbegavaju-ljudi-kojima-smo-do-juce-bili-dragi

Advertisements

Komentari na: "Facebook bonton" (13)

  1. odlicno, jos jednom

  2. uzgred, prezirem facebook. nema mesta na svetu gde smo svi jednaki. narocito pohvala nepismenima. ali je koristan.

  3. Retko dobar tekst! Sjajno!

  4. Svaka čast!

  5. Odličan tekst Olja

  6. Stvarno sjajan i poucan tekst.

  7. Aktuelan uvek. Teško je naći granicu, teško je nekima da razumeju da za sve postoji mera – i svi se ponekad zanesemo i preteramo, ali ako je to jednom, dva puta jer nam je nešto mnogo bitno… ali kad to neko radi svaki dan i po čitav dan… to je kao onaj stari fazon.

    Kako se zove afrička zmija od 16 slova?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

World according to Schatzi

Embrace the glorious mess that you are

Sarajevo, love, sex and hills

Pričam ti o Sarajevu, jednoj mahali, i jednoj ljubavi

ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ

"...Твоје ће те речи искупити и твоје речи ће те осудити"

Deni putuje

Staze nastaju hodanjem.

Kratke, zamalo ozbiljne priče

Kratke priče svuda oko nas

Media Blog

Mišljenja i stavovi o raznim temama

#bloggiranje by Martina Raos

Unofficial: Lost in Translation

KREATIVNA ČAROLIJA

Svima onima koji imaju sposobnost stvaranja lepote

radiologyopinion

News about radiology and advice for patients. Second opinion on radiology examinations

Nerazumni hejt debelog čoveka

Nerazumni hejt po svemu što volite i što vam je srcu drago. Ponekad i po nečemu što nije.

Dario Džamonja

"Dario Džamonja u samo nekoliko riječi pogodi atmosferu, on vlada emocijama svojih čitatelja, njegove kratke priče od tri do najviše desetak novinskih kartica imaju savršenu dramaturgiju, s efektnim, sjajno izvedenim obratima."

knjiskimoljacc

#coowrittersofmagic

%d bloggers like this: